Zadelconsult

Stel je hebt een mooie dag uitgekozen om eens lekker te gaan rijden. Je humeur is opperbest, je wordt door je paard vriendelijk begroet en je gaat hem heerlijk poetsen. Tijdens het poetsen slaat je paard regelmatig met zijn staart als je hem op de rug borstelt. Op het moment dat je je zadel erbij pakt om erop te leggen slaat de stemming helemaal om. Je paard doet zijn oren in de nek zwiept met zijn staart en trapt zelfs naar de singel. Hij pomp zich op bij het aansingelen en loopt met kleine pasjes weg. Tijdens het opstappen loopt hij weg en als je denkt eindelijk te zitten rent je paard weg. Het paard geeft je een aantal waarschuwingen! Het geeft duidelijk aan dat ie last heeft van het zadel. Reden genoeg om een afspraak te maken met “De Zadelmaakster”.

Als je mij uitnodigt voor een zadelconsult dan kijken we samen naar je paard én naar je zadel. Een zadelconsult neemt ongeveer 1 a 1,5 uur in beslag.

 1. Ik kijk naar de bouw van het paard en naar eventuele afwijkingen hierin
 2. Ik neem een anamnese af; vraag naar de voorgeschiedenis van je paard; wat je er momenteel mee doet en wat je voor toekomstplannen hebt.
 3. Ik check de rug op eventuele schade of pijn
 4. Ik maak een model van de rug en meet zijn omvang
 5. Ik beoordeel het paard in stap en draf op een rechte lijn met harde ondergrond
 6. Eventueel maak ik wat foto’s
 7. Zadelcheck:
   • Controle van de boom door druk
   • Controle op rechtheid van het zadel
   • Controle van de beugelriemhaken
   • Controle van de singelstoten en de bijbehorende webbing
   • Controle van de stiksels
   • Controle van de kussens
 8. Ik pas het zadel of zoek het best passende zadel voor het paard.
 9. We zadelen het paard op, je mag plaatsnemen in het zadel en gaan rijden. Ik beoordeel het zadel in alle gereden gangen
 10. Ik zal het zadel waar nodig aanpassen op het paard. Soms kan dat terplekke en soms zal ik het zadel mee moeten nemen voor deze aanpassingen.