Blog: Wintec-roddels… grijze haren krijg ik er van

 

Mensen die mij kennen weten dat ik wel eens wat neurotische trekjes krijg zodra mensen Wintec, Bates of het cairsysteem afkraken. Er worden van allerlei theorieën rondgeslingerd door allerhande professionals en nagesproken door de particulieren. Als je dagelijks met deze zadels werkt en prachtige resultaten boekt is dat echt enorm storend hoewel ik heel goed begrijp waar de verhalen vandaan komen. Sterker nog een korte periode ben ik ook gebrainwasht en heb ik dit soort spookverhalen ook uitgekraamd. 

Gelukkig ben ik rete eigenwijs en heb verder gekeken dan mijn neus lang is. Ik heb mijn kennis op gebied van techniek ingezet en heb mijn onderbuikgevoel gevolgd.  Ik ben nu super blij dat ze aan de andere kant van de wereld bedacht hebben dan wol niet heilig is en dat je daardoor voor een aantrekkelijke prijs heel veel paarden kunt helpen.  Maargoed nu de spookverhalen nog de wereld uit. Hier even een aantal dingen op een rijtje:

Roddel 1:

Wintec zadels zijn hard en lang. 

Vroeger werden er alleen Wintec zadels verkocht met kussens gemaakt van een behoorlijk stug materiaal. Hierdoor waren de kussens nauwelijks te vormen. De kussens staken ook wat “puntig” uit het zadel aan de achterkant.  Gelukkig hebben ze nu een materiaal ontwikkeld dat rekbaar is en is de vorm van het kussen drastisch aangepast zodat het een mooi compact zadel is waar je veel aan kan aanpassen in de balans. Dit materiaal noemen ze Equi-grip en gedraagt zich als leer maar kan niet blijvend uitrekken.

Oude model

Nieuwe model

Blauwe zijn is het nieuwe model Rode lijn is het oude model. De kussens zijn aanzienlijk breder en korter geworden en het kussenkanaal is ook breder geworden

Er zijn helaas nog een paar uitlopende modellen die gemaakt zijn van het oude materiaal en vaak nog worden verkocht vanuit de grotere ruitersportzaken of internetwinkels. Die verkoop ik uiteraard niet. Overigens is het niet zo dat deze boven genoemde zadels op geen enkel paard passen. Ze zijn echter veel minder makkelijk aan te passen. 

Oude materiaal wintec kussens

Nieuwe licht elastische Equi-grip materiaal


Roddel 2:

In de winter worden de zadels zo hard dat je eigenlijk op een plank rijd. De lucht stort in en je hebt geen vering meer in je zadel. 

Ook dit is gebaseerd op de oude zadels en deels op fabels. Het oude materiaal zoals hierboven is beschreven en te zien op de foto is idd harder als het koud is en voelt fijner aan als het warm is. Dat is een eigenschap van dit soort kunststof. Echter als je het op de rug van je paard legt is het binnen de kortste keren warm. Het nieuwe materiaal heeft overigens geen last van hard worden dus als je nu een zadel koopt dan heb je er überhaupt geen last van. Dan rest nog de cairkussens die hard worden of dun worden bij vorst. Ik weet niet of jullie wel eens hebben gefietst in een vorstperiode? Vast wel! En grote kans dat jullie niet op de velg reden. Dus ja lucht krimpt maar dat is echt in de marge en zal ook opgeheven worden tijdens het rijden doordat de lucht opgewarmd wordt door de lichaamstemperatuur van je paard.


Roddel 3:

In cairkussens zit geen lucht maar schuim dus het werkt niet als een flair kussens. 

Waar het schuim bij een flairkussen op de luchtkussens zit, zit het schuim bij het cairkussen erin

Het schuim van de cairkussens heeft een open celstructuur waardoor de lucht er vrij door kan bewegen

Tussen flair en cair zit idd verschil. Met flairkussens kun je asymmetrie en balans oplossen door deze op te pompen. Bij cairkussens kan dit niet. Dit zijn afgesloten zakjes met een schuim met een open celstructuur waardoor de lucht door de schuim kan vloeien. Schuim bestaat voor het aller grootste deel uit lucht. Door dit schuim in te pakken door een plastic hoes gedraagt dit kussentje zich als een luchtkussen (zie video) maar is het vormvaster door het schuim. Door dit schuim zijn de kussens ook makkelijker te produceren zonder dat het afbreuk doet aan het vermogen om druk te verdelen. 


Roddel 4:

Een Wintec zadel met cair kun je niet aanpassen. 

Easychange-fit-solution bestaande uit het Cair-systeem, de verwisselbare kopijzers en het Riser-systeem

Hoewel het riser systeem al veel langer bestaat is nog niet elke zadelmaker/passer er van op de hoogte dat je met deze risers het cairzadel prachtig kunt aanpassen. In stapjes van 4 mm kun je het zadel prachtig in balans leggen. Precies goed voor paard en ruiter. Voor, achter en in het midden kun je met deze risers de vorm van de boom aanpassen aan de rug van het paard. Heb je een holle rug dan kun je de boom ronder maken door in het midden te vullen en heb je een paard dat overbouwd is kun je voor bijvullen. Heeft je paard een super rechte rug dan vul je voor en achter bij. Ook voor ruiters die zelf problemen hebben met heup of bekken is dit heel fijn want je kunt hier net een klein beetje mee spelen zodat de balans echt mooi aangepast is aan paard en ruiter. 

Niet elke zadelpasser heeft alle spullen bij zich om aanpassingen te kunnen doen. Bel dan ook een specialist en vraag van tevoren of ze de bomen en de risers in voldoende mate mee hebben. Trek dus bij aanpassen niet zomaar de cair eruit en prop er wol in want dat is totaal niet nodig!


Roddel 5:

Met een Wintec krijg je altijd problemen bij de overgang van de cairpanels. 

Oude manier van de cair-panels in de kussens van het zadel met tape aan elkaar vast

In de oudere zadels zaten de kussens nog aan elkaar geplakt met tape. Tegenwoordig is dat niet meer zo de overgang van de kussens is nu niet meer voelbaar. De kussens hebben inmiddels een beter ontwerp waardoor dit mits de cairpanels heel zijn nooit een probleem zal opleveren in het midden van het zadel. En daar zit hem nu net het ding. Zoals zoveel dingen kan ook een cairkussen kapot gaan. Vaak komt dit doordat een kussen in de verdrukking heeft gezeten. Bijvoorbeeld als een zadel niet op maat is gelegd door iemand die er verstand van heeft. Als het zadel te breed of te smal is knijpt dit het kussen af en kan dit uiteindelijk kapot gaan. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat zadels van een jaar of 20 oud eens kapot gaan omdat ze gewoon zijn afgeschreven. Gelukkig heeft Wintec in de meeste gevallen nieuwe kussens zodat de kapotte vervangen kunnen worden en het zadel weer jaren mee kan. 

De Cair-kussens zitten niet meer aan elkaar. Op deze manier kunnen ze onafhankelijk de druk op de beste manier verdelen

De Cair_kussens zitten achter een seal zodat je heel gemakkelijk de risers kunt plaatsen

Als een van de kussens kapot is dan zak je duidelijk naar 1 kant of als je pech hebt dan zakt het zadel enorm over de schoft en heeft een smallere boom totaal geen zin. Het is dus belangrijk om elk half jaar je zadel te laten controleren en bij twijfel ook je cairspecialist te bellen.

Voel je dus druk in het midden van het zadel of zie je heel duidelijk een overgang. Dan is de kans groot dat een of meerdere cairkussens kapot is.


Roddel 6:

Alle paarden met een Wintec zadel hebben problemen met hun rug. 

Dit is iets dat ik regelmatig hoor van mensen die hun zadelmaker of therapeut hebben gesproken. Ook dit punt snap ik wel. De meeste Wintec zadels zijn vroeger vanuit de winkel of webshop aangekocht. Ze passen immers op elk paard en je kunt ze lekker zelf aanpassen…… Je bent hierdoor geen hoge kosten kwijt aan een zadelmaker…. Helaas is zadelpassen niet voor iedereen weggelegd en liggen deze zadels dus 9 van de 10 keer niet goed en zorgen, net als slecht aangemeten of niet aangemeten andere merkzadel, voor problemen. 

Als de boom te smal is dan ligt het zwaartepunt naar achter. hierdoor komt de ruiter in stoelzit en komt er erg veel druk achter in het zadel. vaak gaat hierdoor het zadel ook naar voren schuiven

Verder zijn het regelmatig zadels die al bijna 20 jaar oud zijn en nooit gecontroleerd die problemen geven. Je koopt voor een prikkie een zadel dat super duurzaam is maar écht je hebt een goede zadelpasser nodig om te kunnen beoordelen of het echt ok is! En ja er ontstaan ook problemen met de rug als je cairkussens kapot zijn. Maar als je weet waar je op moet letten net als bij een wolgevuld zadel kun je problemen voor zijn. 

Dus voor alle therapeuten en andere professionals: als een paard last heeft van een Wintec schrijf dan niet meteen het hele merk af. Vraag je dan af of en wanneer er iemand naar het zadel heeft gekeken en of dat een cairspecialist is geweest of zomaar de zadelmaker om de hoek. Hoe oud is het zadel? Welk type is het.  Hebben de mensen het zelf gekocht of laten aanmeten.  Helaas allemaal factoren waarom een paard last kan hebben van welk zadel dan ook. 


Roddel 7:

Als je dan toch een Wintec koopt ruk dan meteen de cair eruit en stop er wol in! 

Heb ik ook gedaan omdat ik niet wist wat er allemaal mogelijk was! Compleet onzinnig. Kapotte kussens kunnen gewoon worden vervangen en dan is het zadel weer super voor elkaar. En met de juiste risers kun je het hele zadel customizen dus zit je niet lekker dan kan daar nog een hoop aan worden gedaan.

Cairzadels worden zelfs wel eens bijgevuld met wol. Dit komt de drukverdeling niet ten goede en is zelfs uit den boze

 


Roddel 8:

Wintec zadel zijn glad en je glijdt dus alle kanten op.

De zadels waar al 20 jaar mee wordt gereden worden idd op den duur gladder. Heb je een zadel van leer dan gaat op een gegeven moment ook de zitting een keer doorslijten. Deze oudere type zadels zijn ook nog wat vlakker en de meeste mensen hebben ooit in een Wintec veelzijdigheidszadel gereden. Deze veelzijdigheidszadels hebben uiteraard een minder diepe zit dan de dressuurzadels. Daarnaast waren de materialen die in het verleden zijn gebruikt veel harder en daardoor ook gladder. Wil je lekker stevig zitten dan zijn er verschillende modellen die een zitting hebben van equisuede en dus stroef zijn. Het glijden komt overigens vaak doordat het zadel niet in balans ligt. Is het dieptepunt netjes op de juiste plek gepast dan zit je heerlijk comfortabel en heb je geen last van schuiven. Alle zadels hebben een open zit waardoor je voldoende bewegingsvrijheid houd en niet met je billen in een soort zetel zit waar je alleen maar in kunt hangen. Het Isabell Werth zadel is iets meer gesloten in de lepel, maar ook dat zadel biedt voldoende bewegingsvrijheid.

De eerste modellen Wintec

Mooi blauw is niet lelijk

Wintec 500

Wintec Pro Contour