Blog: Waar moet je heen met een kreupel, onregelmatig, of stijf paard?

Je paard is onregelmatig, kreupel super stijf of juist mega slap. Wat ga je dan doen? Wie schakel je in om jou en je paard te helpen.
Er is keuze te over: Chiropractor, osteopaat, craniosacraaltherapeut, fysiotherapeut, masseur, wat moet je nou kiezen?

Er zijn verschillende manieren om een paard los te krijgen

Ik kom regelmatig paarden tegen die echt kreupel zijn. Soms een beetje en soms een ” beetje erg”. Meestal heeft de eigenaar dat niet eens gezien of geeft ie aan dat het paard het al heel lang doet. Soms zijn deze paarden zelfs al onder behandeling maar als ik dan vraag hoe vaak en of dat effect heeft gehad dan schrik ik wel eens van wat er wordt gezegd.

 

Nu wil ik niet beweren dat mensen en paarden gelijk zijn maar zelf heb ik 1,5 jaar geleden verschrikkelijke uitstralende pijn gehad in mijn rug en benen. Ik moest op de grond gaan zitten om mijn wasmachine of vaatwasser te vullen en kinderen op de fiets tillen maakte me weer een jaar ouder. De mensen uit mijn omgeving zagen heel duidelijk dat ik “kreupel” was maar konden niet beoordelen of het aan mijn rug lag, mijn ingewanden of mijn been. Laat staan of het in mijn tenen, knie of heup blokkeerde. Gelukkig kan ik praten en mijn therapeut en arts vertellen waar de pijn zit.

Eerst ben ik bij een fysiotherapeut geweest en vervolgens toen dat niet voldoende hielp ben ik naar de huisarts gegaan die mij heeft doorverwezen naar het ziekenhuis voor foto’s. Er was gelukkig niets op te zien en daardoor kon ik met een gerust hard naar de chiropractor en kreeg ik een gezinsverpakking diclofenac mee voor twee weken. Na die twee weken en twee behandelingen van de chiropractor verder knapte ik binnen een maand enorm op en kon ik alles weer als voorheen. Voor ik naar de huisarts ging had ik al een en ander aan ibuprofen en paracetamol geprobeerd maar blijkbaar was dat niet voldoende om mijn spieren in ontspanning te krijgen. Door de pijnstilling kon de chiropractor mij ook makkelijker behandelen en vloog ik niet door het dak bij de minste aanraking. Deze chiropractor kon gelukkig ook net wat meer. Triggerpoints (auwiesssss) en massage kwamen er ook aan te pas. Alles bij elkaar heeft het mij goed geholpen maar het heeft wel een half jaar geduurd voor het voorbij was.

Nu terug naar de paarden

Voordraven tijdens het monsteren. Als een paard problemen heeft met bewegen moet een behandelaar kijken hoe hij loopt

Onregelmatigheid op hetzelfde been is voor mij kreupel zeker als het hoofd daar een beetje in mee speelt. Als advies zal ik je dan altijd doorverwijzen naar een dierenarts die een gedegen kreupelheidsonderzoek kan doen zodat je weet waar het probleem zit, hoe groot de schade is en wat er aan te doen. Vrij vaak gebeurd het dat het niet helemaal duidelijk is waar de problemen vandaan komen maar dat er iets is is duidelijk. Dan kun je vervolgens verschillende dingen doen: Meteen de hele truckendoos open trekken, fotos, scans enz. of eerst kijken of het paard pijn heeft door het paard een periode op de pijnstilling te zetten. Vaak is het een pijnstiller met een ontstekingsremmer. Heeft het paard ergens pijn dan zal hij tijdens het gebruik van dit medicijn opknappen en ontspannen.

 

 

Mesotherapie: Een gerichte plaatselijke pijnbestrijding

Als je stopt met de medicijnen en je ziet weer hetzelfde slechte patroon terug komen dan is er dus echt iets mis en heeft je paard pijn. Als je paard uiteindelijk na die periode ook goed blijft dan is het mogelijk dat er ergens een ontsteking heeft gezeten of dat er zo veel stress in de spieren zat dat het paard door de pijnstiller heeft kunnen loslaten en zijn oude bewegingspatroon weer heeft kunnen pakken waardoor de overbelasting eruit is gelopen.
Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat er helemaal geen verschil is tussen met of zonder pijnbestrijding. Ook dit kan een mooie aanwijzing zijn voor de behandelaar om het op een andere manier te bekijken of te behandelen. Helaas kan een paard niet praten dus zullen we soms ook dingen doen die totaal geen effect hebben en missen we wel eens waar het precies om gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie systemen die een bewegingsanalyse kunnen maken van de benen. Hierdoor kun je heel goed zien welk been of welke benen een afwijkend bewegingspatroon laten zien zowel de snelheid waarmee het been beweegt als de richting worden hierin bekeken. Zwaait het been naar links of recht? Tilt het paard het ene been hoger op dan het andere been? Staat het ene been heel lang op de grond of is het zweefmoment heel anders? Dat soort dingen kun je soms met het blote oog heel moeilijk zien en is met technologie heel mooi in beeld te brengen.

GaitSmart bewegingsanalyse. Met het oog zie je soms niet wat de technologie wel in beeld kan brengen

Maar dan? Dan heb je een beeld en dan moet je gaan bedenken hoe je dat gaat behandelen. Daar heb je verschillende behandelaren voor, de dierenarts kan je medicijnen geven als hij bijvoorbeeld een ontsteking ziet. Maar als een paard niet beweegt zoals het moet is het belangrijk dat het wordt nagekeken door een goede therapeut met een brede blik. Welke keuze je hierin moet maken is lastig. Lees maar eens de blog van Marjorie Westerhof

Voor de volgende gevallen is het heel belangrijk dat je je paard meerdere keren per jaar (3 a 4 keer uiteraard in overleg) laat nakijken en behandelen door een professional zodat je lekker en zonder frustraties kan doortrainen en genieten van je paard:
– Je paard heeft ongelijke voeten
– Je paard is heel scheef in zijn rug
– Je paard wordt door jou scheef of niet harmonieus belast door een lichamelijk probleem van jezelf
– Je paard moet veel en hard werken (topsport en manege ed)

In de volgende gevallen is een behandeling ook zeer zinvol en is het ook belangrijk dat je niet te lang wacht:
Na een val van het paard waarbij hij direct erg stijf is
Na een kreupelheid (een paard gaat erg compenseren waardoor het goede been vaak erg stijf wordt)
Na een fikse tandartsbehandeling waar het paard lang met het hoofd omhoog heeft gehangen
Nadat je paard in de sloot heeft gelegen
Als je paard een slecht passend zadel heeft gehad
Als je paard vaak in het halster hangt
Na dat je paard een veulen heeft gekregen
Na een castratie of andere operatie

 

Mieke Roelse van Hestadent aan het werk bij de paarden van collega Martine Liefsting

Als een paard in de sloot is gevallen komen er enorme krachten los zowel vanuit het paard zelf als van buitenaf door bijvoorbeeld de brandweer

Vaak komt met een hoop rust het een en ander ook goed maar wij willen graag rijden op onze paarden. Een behandeling kan de hoeveelheid rust die nodig is voor herstel aanzienlijk verkorten. En sommige dingen lossen niet vanzelf op met rust. Een paard is een meester in ontlasten en compenseren en bij een probleem in bijvoorbeeld een been kan een paard prima in de wei een beetje krom lopen zodat hij geen last of pijn heeft maar als je ze dan oppakt met rijden of grondwerk zijn ze nog net zo slecht als voorheen.

Raadpleeg bij problemen dus een goede arts of therapeut. Heb je twijfels over het effect van de behandeling of over de snelheid waar mee dat gaat? Bespreek die dan eerst met diegene die jou paard behandelt en ren niet direct naar de volgende. Jij kent je paard het beste en moet voor je paard praten. De therapeut en arts zien soms een ander beeld dan dat jij hebt gezien of gevoeld. Maak van de situatie thuis en probeer zoveel mogelijk je paard op eigen terrein te laten onderzoeken. Op ander terrein loopt je paard al snel op een beetje extra adrenaline zodat hij niet laat zien hoe hij normaal loopt. Als je dan je filmpjes hebt kun je die iig nog laten zien. Vaak zie ik paarden die onbelast nog prima lopen maar belast echt kreupel gaan. Als dit op film niet zichtbaar is stel dan aan je therapeut voor dat hij of zij meekijkt tijdens het rijden. Ik ben overigens van mening dat als je problemen hebt met rijden, met stijfheid en onregelmatigheid dan de therapeut het paard altijd moet zien lopen. Op zijn minst onbelast.
Om de juiste diagnose te kunnen stellen en vervolgens de juiste behandelwijze te vinden is tijd nodig. Dus voor het begin van de revalidatie ben ja al tijd kwijt en het revalideren zelf kost ook veel tijd. Neem die tijd! Wat is nou een paar weken rust op alle jaren die jij van je paard wil genieten?