Blog “Mijn instructeur zei dat ie goed lag….”

Hoe vaak kom ik wel niet bij klanten die met een verkeerd zadel rijden. Of hij past niet bij het paard, of hij past niet bij de ruiter of er is zelfs voor beide geen match. Maarja ik kan het ze niet kwalijk nemen want: “Mijn instructeur heeft er laatst nog naar gekeken en die zei dat ie goed lag”

Aan alle instructeurs van Nederland: Doe waar je goed in bent en laat de beoordeling van een zadel over aan een deskundige!

Natuurlijk zijn er gelukkig ook veel mensen die juist via hun instructeur bij mij terecht komen en dat is heel prettig. Vaak ontstaat er zo ook een fijne samenwerking.

In de opleiding tot instructeur wordt er weinig aandacht besteed aan anatomie en fysiologie en er wordt al helemaal weinig aandacht besteed aan zadels. Het zou geweldig zijn als daar meer aandacht wordt besteed aan tenminste de basisprincipes. Je kunt een zadel zonder paard al heel goed beoordelen op fouten zonder dat je daar jaren voor hoeft te studeren.

Scheef en overvult

Scheef en overvult en een veel te smal kussenkanaal

Daarnaast kun je ook door het zadel op het paard te leggen en er nog niet eens op te zitten al het een en ander beoordelen. Echter het lopen van een paard onder het zadel en dan beoordelen of het paard al dan niet last heeft van het zadel is iets waarvoor je veel gevoel moet hebben en heel veel paarden ervaring. Daar heb je een opleiding voor nodig en moet je je verdiepen in bewegingsleer. Een zadel wat op het eerste oog prachtig ligt kan alsnog belemmerend zijn voor een paard of voor een ruiter.

Daarnaast wil ik nog een advies geven aan een ieder die help bij de aankoop van een paard of die zelf een paard koopt. Let bij de aankoop van een paard op hoeveel ruimte er op de rug is voor het zadel. Omdat je als zadelmaker vaak vlak na aankoop van een paard als een van de eerste specialisten loop je regelmatig tegen een grote teleurstelling aan:  De ruiter/amazone past niet op het zadel dat bij het paard past. Ofwel de ruimte op de rug is te klein voor een zadel waar de ruiter met zijn billen in past. Nu zijn daar wel verschillende oplossingen voor te vinden echter zijn dit vaak hele kostbare. Je kunt een zadel met een kort kussen en een “open seat” aanmeten waardoor iemand met een groter achterwerk toch op een kleiner zadel kan zitten. Dit zijn specials, die moeten besteld worden en liggen niet zomaar op voorraad. De kans dat je zo’n zadel tweedehands kan overnemen is heel erg klein! Als je een goed zadel wil kopen dat voldoet aan deze eisen dan ben je al snel 2000 euro kwijt. Dat is nogal een domper op de feestvreugde als je net met je laatste centjes een paard hebt gekocht wat ook al duurder was dan je had gepland.

Kies een paard die bij je past en laat je goed informeren

Houd dus rekening met je eigen omvang als je een paard koopt en laat een deskundige bepalen welke maat zadel er op past voor je beslist of je het paard gaat kopen. Er zijn ook grote paarden waar maar een klein zadel oppast!

Mijn volgende blog zal gaan over beugelriemen en het effect van ongelijkheid hierin.