De cijfers liegen er niet om, het vertrouwen in experts is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Hoe kan dat toch? We vragen het een willekeurige stalgenoot.

 De cijfers liegen er niet om, het vertrouwen in experts is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Hoe kan dat toch? Dat we niet meer bereid zijn te luisteren naar de mensen die deskundig zijn door bijvoorbeeld ervaring, of omdat ze er 9 jaar voor hebben gestudeerd? We vragen het aan een willekeurige stalgenoot.

Chantal, fijn dat je hier wilt zijn om te praten over dit belangrijke thema. Laten we even persoonlijk beginnen, hoeveel vertrouwen heb jij nog in experts?

Nul komma nul. Experts, ik moet er niks van hebben. De oom van een vriend van een stalgenoot had een expert en die is nu dood. Ik bedoel maar.

Stalgenoten luisteren liever naar elkaar dan naar een expert

Ja, oke, maar stel dat we het nou breder trekken he? Dit is natuurlijk een probleem dat bij alle ruiters en amazones in Nederland. Hoe, denk jij, moeten experts het vertrouwen van het publiek weer terugwinnen?

Ze moeten meer naar de gewone paardenmensen luisteren. Experts denken dat ze het beter weten alleen maar omdat ze veel weten. Wat is dit ding?

Dat is een zadel, Chantal. Daarmee kan ik er voor zorgen dat jouw paard comfortabel kan trainen als jij erop gaat zitten. Door het op de juiste manier aan te passen kunnen jullie nog lang plezier van elkaar hebben. Het is belangrijk dat de boom goed past bij het paard en dat de kussens een groot draagvlak hebben dat aangenaam aansluit bij de spieren.

Ben jij opeens een zadel-expert dan? Lekker hypocriet, ik weet zeker dat het zadel van mijn buurvrouw net zo goed is en die is nog mooier ook! En dan ga jij mij vertellen dat dit beter is? Donder op joh.

Nee, Chantal, wacht, blijf even rustig zitten. Chantal. Wacht, Chantal, nee, wil je daar niet op slaan? Dat is een ontzettend duur zadel!

Dat bepaal ik zelf wel.

Maar toch even terug naar het centrale thema nu. Dat is tenslotte de reden dat jij hier zit. Denk je dat mensen misschien meer behoefte hebben aan een persoonlijk verhaal in plaats van een elitair mevrouwtje met een verhaal met allemaal moeilijke woorden?

Rot maar lekker op.

 

 

Met dank aan De Speld (5 januari 2017 door Peter Buurman en Laura van der Haar)