Blog “De fouten die ik heb gemaakt hoef jij niet te maken”

Bij het aanschaffen van het zadel moet zowel de eigenaar als de zadelmaker rekening houden met bepaalde randvoorwaarden. Het moeilijkst is vaak het budget. Een goed en duurzaam zadel kost een hoop geld. Niet iedereen houd daar rekening mee als ze een paard kopen.

8

Mijn eerste pony Jeffrey was een draver. Ik ging naar de ruitersportzaak in de buurt en gaf aan dat ik 200 gulden had om een zadel te kopen (misschien was het nog wel minder). Er lag het een en ander in de winkel. Ik kwam uit op een ijslanderzadel. Eigenlijk alleen maar omdat ik daar met mijn billen in paste en het zadel 200 euro was. Andere zadels waren duurder of goedkoper…. Ik zocht er de goedkoopst mogelijke singel bij die lang genoeg was en was helemaal in mijn nopjes met mijn nieuwe zadel. Ik heb er nooit een zadelmaker naar laten kijken. Ik kan mij nu ook niet herinneren of Jeffrey er last van heeft gehad, misschien paste het toevallig heel goed?
Jeffrey werd al binnen een jaar afgekeurd omdat zijn spronggewrichten volledig aan gort waren gereden op de renbaan. Helaas kon ik er niet verder mee rijden.

Daarna kwam Maroush. Op het begin reed ik met hetzelfde zadel als wat op Jeffrey lag. Omdat ik ook buiten de deur ging rijden en bij andere mensen op stal werkte kwam ik ook andere zadels tegen en kreeg ik ook adviezen van deze en genen die er allemaal vanuit gingen dat ze verstand hadden van zadels of die zelf nog wat hadden liggen wat ze kwijt moesten en “toevallig” goed lag. Nog steeds had ik geen zadelmaker gezien. Ik wisselde een aantal keer van zadel omdat ik in het zadel van een ander lekkerder zat en dan zocht ik zo’n zadel en kocht die. Geen rekening houdend met boommaat of pasvorm. Ik ben behoorlijk blanco begonnen met Jeffrey en Maroush ik had alleen wat manege-ervaring en verder eigenlijk niets. Ik heb er dan ook nooit aan gedacht om problemen op te zoeken met als oorzaak het zadel maar het kan heel goed zijn dat ze van de zadels die Maroush op gehad heeft last heeft gehad. Maroush was wel mijn eerste paard dat een zadelmaker heeft gezien. Die zadelmaker heeft toen een nieuwe vulling in mijn zadel gelegd tenminste dat dacht ik toen. Nu weet ik dat dat niet mogelijk is in 20 minuten.  En ik meen mij te herinneren dat ie aangaf dat mijn springzadel niet echt geschikt was voor mijn paard. Ik hoefde niet voor te rijden en er werd niet onder de kussens door gevoeld of het paste. “we doen wat, de klant accepteert het en vooral: Betaald”.

iphone kisten 13-6-2015 447

Maroush

Toen ik een beetje doorkreeg wat de bedoeling was van het paardrijden kocht ik Zafira een prachtig paardje met goede afstamming. De gedachte was om haar te trainen en dan weer te verkopen. Ik had voor haar een zadel zoals waar ik ook op reed op de handelsstal waar ik werkte. Dat zadel had ik inmiddels ook voor Maroush. Een zadel met vrij dikke kussens en een erg starre boom. Ik heb zowel Maroush en Zafira met dit zadel fijn kunnen rijden zonder klachten. Maar nog steeds niet een zadelmaker die hier echt goed naar had gekeken. Beide paarden heb ik met enige regelmaat laten nakijken door fysio of chiropractor en die vonden altijd wel wat in de rug. En ze hadden beide singeldwang… Zou het zadel misschien toch niet zo best zijn geweest?
Zafira heb ik inmiddels verkocht en Maroush is helaas afgelopen jaar afgereisd naar de hemel op 23 jarige leeftijd.

Zafira

Na Zafira kocht ik Bloem. Toen ik Bloem ging proefrijden constateerde ik daar al een ernstig slecht passend zadel. Keiharde vulling, veel te smal en scheef. Bij de tweede keer proefrijden nam ik mijn eigen zadel mee dat was al een stuk beter. Bloem bleek toch niet helemaal regelmatig te zijn bij aankoop en ik gaf mijzelf een jaar om te kijken of ik het probleem boven water kon krijgen en op kon lossen. Ze had een aantal pijnlijke plekken in de rug en ik heb meteen een chiropractor laten komen om haar te behandelen voor ik haar ging trainen. Ook liet ik in de eerste paar weken dat ik haar had een zadelmaakster komen die keek naar het zadel. Ze gaf al aan dat het zadel dat ik had niet perfect was en we probeerden wat andere zadels. Helaas had ik op dat moment niet het vermogen om veel geld uit te geven aan een zadel en ik heb eerst de vulling laten vervangen van het zadel dat ik had zodat dat iig al beter zou liggen. Ik zou gaan sparen voor een andere en wat rondkijken op marktplaats. Met de nieuwe vulling ging het al veel beter dan met de oude omdat die scheef en hard was. Met dat zadel had ik dus ook Zafira gereden. Helaas zorgde de vorm van de boom voor veel te veel druk in het midden van het zadel op de rug van Bloem. Omdat ik zat te klooien met de onregelmatigheid van Bloem stelde ik de aanschaf van iets nieuws steeds uit. Helaas ging het steeds wat minder met Bloem. Niet vanwege het zadel maar vanwege andere klachten. Ze werd humeurig en steeds stijver. Ik heb uiteindelijk besloten dat het beter voor haar was om er een eind aan te maken. Helaas moest ik het liefste paard van de wereld laten gaan.

Kirsten Oosterhoff

Bloem

In deze periode ben ik begonnen met de opleiding tot zadelmaker. Ik heb mij naast mijn studie verdiept in de problemen die kunnen ontstaan bij slecht passende zadels door veel artikelen te lezen en mee te kijken met verschillende zadelmakers, fysiotherapeuten, chiropractors en dierenartsen. Ik weet nog lang niet alles maar stapje voor stapje kom je erachter hoe het allemaal in elkaar zit. Wat goed is en wat niet en vooral wat dat kost!

Nu ik al een tijd aan de slag ben als zadelmaakster kom ik veel mensen tegen die hetzelfde meemaken als ik heb meegemaakt. Je gaat er vanuit dat je juist geinformeerd wordt door een specialist. Tuurlijk begrijp je best dat diegene geld probeert te verdienen maar je gaat er vanuit dat je paard en jijzelf daar niet de dupe van worden. Je weet dat als je 200 euro uitgeeft aan je zadel dat hij minder lang mee zal gaan als een zadel van 2000 euro maar je verwacht iig dat het veilig is. Je verwacht ook dat de specialist daadwerkelijk kennis heeft van zaken. En je hoopt dat je fysio of dierenarts ook wat verder kijkt dan zijn vakgebied zodat ie wellicht een rugprobleem of kreupelheid relateert aan een slecht passend zadel. Helaas zijn we met zijn allen nog niet zo ver. De samenwerking tussen verschillende disciplines wordt al steeds beter maar er zijn er nog steeds die niet verder kijken dan hun neus lang is.

Mijn hoefsmid zei vroeger al: “De fouten die ik heb gemaakt hoef jij niet nog een keer te maken”. Dat probeer ik ook tijdens mijn consulten duidelijk te maken. Ik kijk naar een paard en een zadel met een “brede blik op welzijn”.  De fouten die je hebt gemaakt op welk vlak dan ook heb je niet expres gemaakt. Maar blijf zoeken naar verbetering en blijf niet te lang hangen bij dingen die niet zorgen voor een stijgende lijn in het geluk van je paard. Wees ook objectief en als je dat zelf niet kan vraag het dan eens aan je beste maatje en niet aan 100 stalgenoten. Vraag ook eens een second opinion aan een onafhankelijke specialist. Verlies de realiteit niet uit het oog door alle emoties die zijn gemoeid met het hebben van een paard. Spaar als je niet genoeg geld hebt om dat te doen wat goed is voor je paard en laat je paard in die periode van sparen desnoods stil staan of iig onbelast ipv een slechte noodoplossing. Schade van het zadel kan al in 1 training ontstaan. Wat zijn nou een paar maanden op de hele carrière van jou met je paard. Kies je er toch voor om niet te wachten vraag dan je zadelmaker of de oplossing die je kiest ok is.

Maar vooral: vraag!! Vraag om hulp van mensen met véél ervaring. Niet alleen veel ervaring in hun vakgebied maar veel ervaring met paarden. Vraag de deskundige “waarom?”. Kan die het antwoord niet geven vraag dan of hij of zij iemand kent die de vraag wel kan beantwoorden.

We zijn maar mensen en we weten niet alles maar met zijn allen weten we een heleboel.