Blog: Tweedehands zadels: Goedkoop of Duurkoop?

Omdat ik er vaak hard om kan lachen (met een ondertoon en een traantje) met collega’s bekijk ik regelmatig advertenties die gaan over de aan- en verkoop van zadels. Het valt ons op dat mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en dat de verlanglijstjes behoorlijk op elkaar lijken.

Gezocht ivm niet passen huidige zadel:
Lederen dressuurzadel voor haflinger,
medium/wijde boom,
diepe zit met veel kniewrong en veel schoudervrijheid.
Liefst in het bruin.
Prijs rond de €300.
Zadel mag wel gebruikt zijn maar moet nog in goede staat zijn.

Wij lezen hier als zadelmaker, en heus ik weet dat iedereen zijn best doet om het goed te doen en ik durf zelfs te bekennen dat ik dit ook heb geprobeerd, het volgende:

De eigenaar van de pony is aan het klooien met zadels en probeert te besparen. Gokt de boommaat of een stalgenoot heeft dat gedaan (en haflinger is vaak gemiddeld breder maar ík heb een sporthaflinger dus het zal wel meevallen….). Deze zoeker heeft lang niet voldoende budget om een paard te kunnen rijden of heeft het geld er (nog) niet voor over. Daarnaast is hij/zij super kieskeurig want met zwart wordt eigenlijk geen genoegen genomen. En dan nog de diepe zit en de dikke wrongen… tja want dat wil iedereen en de instructeur heeft dat ook, dusss….En het zit heerlijk want dat hebben ze geprobeerd, maar of het goed is voor het paard? Ondanks het slecht zitten van het vorige zadel, waar ze hoogst waarschijnlijk al een tijd mee hebben gereden en die op het begin “werelds” was (dat zal ook in hun verkoopadvertentie staan), kiezen ze er toch weer voor om zelf op zoek te gaan naar een volgend slachtoffer. Beter zou het zijn in zo’n geval van een vorige misser nu een goede zadelmaker in de hand te nemen.

Dit merkzadel werd voor €500 euro verkocht. zag er kwa materialen nog heel nieuw uit. het was echter zo kapot gerepareerd dat het niets meer waard is.

Kan het voor zo weinig?

Als zadelmaker weten we gewoon dat dit niet kan of dat het sonde van je geld is omdat het zadel al heel oud is en er een hoop centjes (lees ongeveer €350) uitgegeven moet worden voor de reparatie aan het betreffende zadel voor het goed genoeg is. Singelstoten zijn beroerd en de vulling van de kussens is vaak om te huilen.
Dat blijkt vervolgens ook uit de zadels die onder zo’n advertentie worden aangeboden. Het ene C-merk na het andere C-merk wordt gepresenteerd als het beste kwaliteitszadel dat er is en voldoet wonderbaarlijk genoeg aan alle eisen. Daarnaast heb je geluk want voor €225 euro is het al van jou. Tel uit je winst! Naast de C-merk zadels worden er ook oude merk gebakjes aangeboden. Van een oud vrouwtje geweest en niets geleden. Of: wegens kreupelheid paard al drie jaar niets meer mee gedaan….

Wat kan de zadelmaker met zo’n zadel?

Wij zadelmakers gruwelen van dit soort zadels en al bij het zien van zo’n advertentie gaan onze haren recht overeind staan. Weer iemand die na dit zadel én het volgende financiële verlies bij ons aan klopt voor het juiste advies en een nieuw zadel, maar zonder geld. Het enige dat wij dan kunnen doen is dat zadel waar we al geen hoge pet van op hebben zo goed mogelijk aanpassen. Hoewel het de investering helemaal niet waard is, ligt het vervolgens voor 60% goed ipv voor 50%. We kunnen ook de eigenaar vertellen dan het misschien beter is een tijdje niet te rijden en te sparen voor iets wat wel van voldoende kwaliteit is. Maar niet rijden is er voor de meesten niet bij. (Zelfs als we een zadel meenemen om opnieuw te vullen moet ie liefst de volgende dag alweer terug zijn.) En dan moet de klant ook nog €75 euro aftikken ivm het consult dat de eigenaar dan dus ook niet meer in een nieuw zadel kan investeren.
Een behoorlijk droevige bedoening vind ik het. Een paard kost heel veel centjes! In een vorige blog berekende ik de kosten voor een maatwerkzadel van €2500 . Dit kost incl onderhoud zo’n €38 per maand en écht soms ontkom je hier niet aan. Er kwamen veel reacties op dit bericht van mensen die aangaven dat dat wel wat veel was en dat het een stuk goedkoper kan. Dat tweedehands net zo goed is als nieuw en dat ze al wel 20 jaar met het zadel reden en nog nooit iets mee hadden gehad.

Deze kussens zitten al jaren scheef onder het zadel. je kunt ze er weer recht onder zetten maar het leer is al dusdanig vervormd dat het altijd scheef zal blijven

Moet het echt zo duur?

Ik ben het eens met het feit dat het goedkoper kan en dat tweedehands niet altijd slecht is. Ik verkoop zadels vanaf ongeveer €650 nieuw. Alleen zullen sommige mensen dan wel concessies moeten doen ten opzichte van hun eigen comfort en wensen lijstje. Daarnaast adviseer ik best ook wel eens mensen om op markplaats een zadel te gaan zoeken omdat ik liever heb dat ze dan gericht een zadel zoeken dat ze bij mij hebben gepast en waar ik zeker van weet dat het past dan dat ze weer op zoek gaan naar een barrel of blijven rijden op het zadel dat ze nu hebben en dat helemaal niet ok is.

Ik kan wat betreft tweedehands alleen de zadels adviseren waar ik heel veel ervaring mee heb en dat zijn de zadels van Wintec en Bates (een collega kan weer advies geven over andere gerenommeerde merken die uiteraard ook een oplossing zullen hebben). Die kunnen voor aanschaf bij mij worden gepast en dan weet ik waar ik de klant naar moet laten zoeken. Uiteraard worden hiervoor kosten in rekening gebracht, ik moet tenslotte twee keer komen, en vertel ik van tevoren tegen welke kosten ze kunnen aanlopen als het zadel niet 100% ok is en dat ze alleen iets moeten kopen waarbij ze het zadel terug kunnen brengen mochten die kosten te hoog zijn. Die kosten moet je dat optellen bij de kosten van het tweedehands zadel en dan moet het echt nog heel veel goedkoper zijn dan een nieuwe want de service bij eventuele gebreken zit natuurlijk niet inbegrepen bij een zadel dat ik niet heb verkocht.
Natuurlijk heeft een enkeling op deze manier een goedkoper zadel maar de meesten geven hun zoektocht snel op en besluiten gelukkig om te investeren in een nieuw zadel en bijbehorende service en hebben geleerd dat een paard duurder is dan ze hadden bedacht.

Voor dat dit kwaliteitszadel weer gebruikt kon worden moesten de singelstoten en de vulling worden vervangen en enkele naden moesten opnieuw worden gestikt. kosten €350.

Waar moet je op letten

Nu even een kleine samenvatting van waar je op moet letten als je toch tweedehands wil kopen:

  • Laat je eerst voorlichten door een echte deskundige er zijn best zo hier en daar workshops waarin je kunt leren wat niet ok is en waar je op moet letten. Dit betekend echter niet dat je dan opeens een zadelmaker bent! Want de ervaring is zeker zo belangrijk als de theorie.
  • Een goed tweedehands leren zadel heeft een nieuwwaarde van minimaal €1500
  • Een goed kunststof zadel heeft een Nieuwwaarde van minimaal €500
  • Bij een zadel dat ouder is dan 5 jaar kun je rekenen op €250 kosten voor een nieuwe vulling soms is dat zelfs al sneller. Bedenk je dat als er zo lang niets is gedaan aan een zadel dat een aantal keer per week wordt gebruikt de vorm van de kussens al is bepaald (soms ook scheef) en dat je die met het plaatsen van een nieuwe vulling niet zomaar opheft het leer is namelijk al uitgerekt naar de ongelijke asymmetrische druk.
  • Een zadel dat ouder is dan 10 jaar en niet is bijgehouden, denk aan nieuwe vulling ed. kun je beter laten liggen. De ontwikkelingen in zadelland gaan snel en nieuwere modellen zijn vaak al veel vriendelijker voor je paard en gaan uiteraard ook langer mee.

Te koop wegens niet passen van het zadel op mijn paard. slechts twee keer gebruikt dus nog helemaal nieuw. Het was niet voor niet dat het niet paste.

Nakijken en garantie

Laat je nieuwe tweedehands zadel altijd door een zadelpasser nakijken en op maat maken en bij twijfel breng je dat zadel terug. Doe het alleen als de zadelmaker er volledig achter staat. Een eerlijke zadelmaker helpt je hiermee, tegen vergoeding uiteraard, hoewel we natuurlijk liever een nieuw zadel verkopen. We snappen echt wel dat niet iedereen een mega budget heeft maar we verbazen ons er wel over voor welk budget een paard onderhouden moet worden.
Helaas zie ik dat de trend is dat de goedkopere zadelmerken, gemaakt in fabrieken waar ze de kop van het paard nog niet van de kont kunnen onderscheiden, hun prijzen enorm omhoog brengen. Zadels die een paar jaar geleden nog voor €600 gekocht konden worden zie ik nu voorbij komen voor het dubbele of zelfs drie dubbele hoewel ze nog net zo scheef de fabriek uitkomen. Vaak is er dan wel een stap gemaakt in de kwaliteit van de materialen aan de buitenkant waardoor ze er heel fancy uit zien maar de pasvorm en het model kloppen nog steeds niet. Dit is dus nogal verraderlijk als je de regel hierboven gebruikt voor het bepalen van de nieuwwaarde van een tweedehands zadel. Let dus op de garantie die op een zadel zit zodat je bij gebreken terug kan naar de leverancier. Staat er in je zadel geen datumcode dan wordt het wel heel riskant en kostbaar als er iets kapot gaat zoals de boom.

Ook nieuwe zadels kunnen zo krom als een hoepel zijn. Zoek een merkzadel waarvan de fabriek (dus niet de leverancierverkoper) te achterhalen is en te bereiken is per telefoon of email.

Moraal van dit verhaal:

Wees verstandig en koop altijd een zadel op advies van de zadelpasser. Als er dan toch iets niet ok blijkt te zijn dan kan deze zadelpasser je helpen dit probleem op te lossen.