Barebackpad

Barebackpad

Mensen vinden het vaak een genot om één te zijn met hun paard. Helaas hebben niet al onze paarden een comfortabele rug waar we net als de indianen eindeloos op kunnen rijden. Veel van onze paarden zeker de recreatie paarden hebben wat onder ontwikkelde rugspieren. Hierdoor komt de ruggengraad dus wat boven de rug uit te liggen. Daarnaast hebben ze vaak ook een hoge schoft. Lekker zitten is er dus vaak niet bij. Gelukkig zijn er altijd vindingrijke mensen die daar wel wat op verzinnen; “De barebackpad”. Een lekker kussentje waardoor je geen last meer hebt van die ruggengraad. In stap kan iedereen wel uit de voeten met zo’n dekje. Gaan we draven en galopperen dan hebben we wat meer moeite met de balans, zeker als de paarden wat minder hoog zijn opgeleid. Ook dan zijn er weer vindingrijke mensen die bedenken dat je ook best een paar beugels aan zo’n barebackpad kan knopen.

Een “pad” is GEEN zadel. Een zadel is namelijk gemaakt om het gewicht van de ruiter te verdelen over een zo groot mogelijk oppervlakte van de paardenrug. Een Pad doet dat niet! De barebackpad is ook niet ontwikkeld om dressuur mee te rijden of te springen. Hij is om rechtuit mee te rijden en op te zitten. Niet om op/in te “staan”.

De barebackpads of, de grotere broertjes, de slecht ontwikkelde boomloze zadels met beugels zijn een kwelling voor elke paardenrug. De beugelriemen zijn als je geluk hebt met een band van 5 cm maar vaak zelfs met een band van 2,5 a 3cm over of onder de pad vastgemaakt. Een pad van 2 cm dik zonder starre boom kan nooit de piekdruk die ontstaat door het staan in de beugels verdelen. Die gaat rechtstreeks op de tere huid, de ligamenten en doornuitsteeksel van het paard. Je volle gewicht drukt dan op een plekje van 3 cm lang precies op één of tussen twee wervels in. En uit balans is deze druk nog veel groter. Je kunt je voorstellen dat lichtrijden met zo’n systeem voor het paard een echte kwelling is. Elke pas snijd die rand weer. Bedenk jezelf met een volle rugzak met dunne banden op je schouders. En dan lekker hardlopen. Dit is nog op zacht weefsel, op je spieren. Moet je na gaan hoe het is als het op je vel dat bovenop je botten licht zou zijn.

foto 2

Gelukkig zijn er fabrikanten die er wel over nadenken en die juist daarvoor een systeem ontwikkeld hebben die de druk wel verdeeld met een soort V-systeem of die een soort flexibel systeem hebben gemaakt dat op een boom lijkt. Wil je de druk optimaal verdelen kun je er niet aan ontkomen om een goed passend zadel te kopen met een boom erin. Alleen door de lengte van de “starre boom” kan het ruitergewicht goed worden verdeeld. Doe je dus werk waarbij er steeds piekdruk kan ontstaan door gewicht op de beugels dan kies je niet voor een barebackpad of een boomloos zadel waarbij de bevestiging van de beugelriemen ondeugdelijk is. Kijk hier heel goed naar! Het gebeurd heel vaak dat mensen naar een boomloos zadel grijpen omdat hun boomzadel niet past en ze het geld niet hebben voor een goed passende variant. Zelfs 1 rit met zo’n slecht geconstrueerde pad of boomloos zadel kan al ernstige schade aanrichten aan de rug. Na een aantal weken of zelfs maanden zie je pas de witte haren ontstaan van de drukking die daar heeft gezeten. Het ontstaan van de witte haren begint bij het bot en werkt zich langzaam naar buiten. Deze effecten van een slechte passing zie je dus soms pas als je alweer voorzien bent van een goed passend model.

foto 1

 

witte haren

Wil je toch met een barbackpad rijden doe dit dan zonder beugels en op een rug die in goede conditie is. Want ook zonder zadel kun je met je “bare ass” je paard enorm in de weg zitten. Zeker als je paard al een gevoelige rug heeft.
Logisch nadenken en goed kijken bij de aanschaf van een barebackpad of een boomloos zadel. Bedenk je waar de druk terecht komt. En bepaal dan of dit je paard te goede komt.
Wil je zo lang mogelijk van je paard kunnen genieten dan schakel je bij de aankoop van een zadel of “rijpad” een deskundige in die zich heeft verdiept in de techniek van een zadel en in de rug van het paard.